GKsea.com image

Serving the world with Accurate GK and Current Affairs

Advertisements

SOLUTION QUESTION BOOKLET "SET A" OF OBJECTIVE TYPE EXAMINATION POSTS OF PGT SANSKRIT EXAM DATED 30/11/14


Section A General Awareness

|To Read More Questions Click Here|

Question 1. D.D.T. was invented by
A > Mosley
B > Rudeolf
C > Karl Benz
D > Dalton
Answer: Dr. Paul Muller is correct answer.( For this question there was no correct option asked in dssb exam).

Question 2. Exposure to sunlight helps a person improve his health because
A > Resistance power decreases
B > Resistance power increases
C > The infrared light kills bacteria in the body
D > The ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D
Answer: The ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

Question 3. The Hindustan Shipyard is located in
A > Chennai
B > Mumbai
C > Vishakhaptnam
D > Mangalore
Answer: Vishakhaptnam

Question 4. Name the plant important in sericulture
A > Pea
B > Legumes
C > Mulberry
D > Cassia
Answer:Mulberry

Question 5. Country that is highest in Barley production
A > China
B > India
C > Russia
D > France
Answer: Russia

Advertisements

Question 6. Mount Everest is located in
A > India
B > Nepal
C > Tibet
D > China
Answer: Nepal

Question 7. Dr. Zakir Hussain was
A > the first Muslim President of India
B > first Vice President of India
C > first President of Indian National Congress
D > first Speaker of Lok Sabha
Answer: the first Muslim President of India

Question 8. India's first ocean wave's energy project was launched in
A > 1981
B > 1991
C > 1995
D > 2000
Answer: 1991

Question 9. India's first indigenous helicopter was successfully flown in Bangalore on
A > August 30, 1992
B > August 30, 1982
C > August 30, 1990
D > August 30, 1988
Answer: August 30, 1992

Question 10. How many medals came into the account of India during the last Commonwealth Games in 2002 at Manchester?
A > 32
B > 24
C > 69
D > 16
Answer: 69

Advertisements

Question 11. Kathakali, Mohiniatam and Othamthullal are the famous dances of
A > Kerala
B > Karnataka
C > Orissa
D > Tamil Nadu
Answer: Kerala

Question 12. The 2006 World Cup Football Tournament held in
A > France
B > China
C > Germany
D > Brazil
Answer: Germany

Question 13. Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after
A > military affairs
B > the state treasury
C > the royal household
D > the land revenue system
Answer: military affairs

Question 14. The ratio of width of our National flag to its length is
A > 3:5
B > 2:3
C > 2:4
D > 3:4
Answer: 2:3

Question 15. Thillana is a format of
A > Kuchipadi
B > Odissi
C > Bharatanatyam
D > Kathak
Answer: Bharatanatyam

Advertisements

Question 16. Which of the following is NOT written by Munshi Premchand?
A > Gaban
B > Godan
C > Guide
D > Mansarovar
Answer: Guide

Question 17. Who directed the film '1942 : A Love Story'?
A > Mahesh Bhatt
B > Vidhu Vinod Chopra
C > Yash Chopra
D > Ketan Mehta
Answer: Vidhu Vinod Chopra

Question 18. There are _______ members of SAARC.
A > 5
B > 6
C > 7
D > 8
Answer: 8

Question 19. 180 degree Longitude is known as
A > Prime meridian
B > International date line
C > Greenwich time
D > Equator
Answer: International date line

Question 20. The personal account cannot be opened in
A > A Cooperative Bank
B > A Schedule Bank
C > The Reserve Bank of India
D > A Private Bank
Answer: The Reserve Bank of India

Advertisements

|To Read More Questions Click Here|

Important links

Advertisements


Advertisements

footer

Copyright© 2013-2015 Gksea.com. Powered by dataNcode | Disclaimer and Terms

Contact Us Mail Us