GKsea.com image

Serving the world with Accurate GK and Current Affairs

Advertisements

SOLUTION SSC CGL (Tier - 1) 2014 Exam Paper Held on 26-10-2014 Morning Session Booklet No: 343SL5


Part B General Awareness

|To Read More Questions Click Here|

Question 51. Democratic Socialism aims at
A > bringing about socialism through violent and peaceful means
B > bringing about Socialism through violent means
C > bringing about Socialism through democratic means
D > bringing about Socialism through peaceful means
Answer: bringing about Socialism through democratic means

Question 52. Two-Party System is found in
A > USA
B > India
C > France
D > Russia
Answer: USA. Other examples are Jamaica and Malta etc.

Question 53. Chief Justice of the Supreme Court is appointed by the
A > Chairman of the Rajya Sabha
B > Prime Minister
C > President
D > Speaker of the Lok Sabha
Answer: President

Question 54. The number of subjects incorporated in the Union List is
A > 102
B > 82
C > 89
D > 97
Answer: 97

Question 5. Who was the French Governor of Pondicherry who tried to make the French Company as a powerful company?
A > Godeheu
B > La Bourdonnais
C > Joseph Francois Duplex
D > Thomas Arthur, Comte de Lally
Answer: Joseph Francois Duplex

Advertisements

Question 56. The most powerful Peshwa was
A > Baji Rao
B > Madhava Rao
C > Balaji Vishwanath
D > Balaji Baji Rao
Answer: Baji Rao

Question 57. If the supply curve is a straight line passing through the origin, then the price elasticity of supply will be
A > infinitely large
B > greater than unity
C > equal to unity
D > less than unity
Answer: equal to unity

Question 58. According to Modern Theory of Rent, rent accrues to
A > any factor
B > labour only
C > land only
D > capital only
Answer: any factor

Question 59. The book which is at the centrepiece of the study of Macro-Economics was written by
A > Prof. J.M. Keynes
B > Prof. Benham
C > Prof. Baumol
D > Prof. Samuelson
Answer: Prof. J.M. Keynes

Question 60. The basic problem studied in Macro-Economics is
A > usage of income
B > flow of income
C > distribution of income
D > production of income
Answer: usage of income

Advertisements

Question 61. A unit price elastic demand curve will touch
A > neither price axis, nor quantity axis
B > only price axis
C > Only quantity axis
D > Both price and quantity axes
Answer: neither price axis, nor quantity axis (its a hyperbola curve)

Question 62. India follows the policy of non alignment which implies
A > choosing its own policies
B > neutrality towards power blocs
C > bringing peace and amity to the world
D > being a third power
Answer: neutrality towards power blocs

Question 63. Which one of the following pairs is not correctly matched?
A > Podzal - Zonal soil
B > Chestnut - Zonal soil
C > Bhangar - Azonal soil
D > Khadar - Zonal soil
Answer: Khadar - Zonal soil

Question 64. Select the correct direction of Sirocco storm.
A > North from USA
B > West from Sahara
C > Adriatic Sea to Italy
D > Sahara to Mediterranean Sea
Answer: Sahara to Mediterranean Sea

Question 65. Which among the following is an abiotic factor?
A > Moisture
B > Insects
C > Rodents
D > Mites
Answer: Moisture

Advertisements

Question 66. Leaves of many grasses are capable of folding and unfolding because?
A > they have stomata on both sides of the leaf
B > they have high levels of silica
C > they have specialised bulliform cells
D > their mesophyll is not differentiated into palisade and spongy parenchyma
Answer: they have specialised bulliform cells

Question 67. Pleura is the covering of
A > Liver
B > Kidney
C > Heart
D > Lung
Answer: Lung

Question 18. Which one of the following is an egg laying mammal?
A > Duck-billed platypus
B > Kangaroo
C > Bandicoot
D > Sloth
Answer: Duck-billed platypus

Question 69. What are the folds found in the mucous lining of the empty stomach
A > Areolae
B > Rugae
C > Villi
D > Typhlosole
Answer: Rugae

Question 70. The First Mysore war fought between the British and Hyder Ali in 1767 - 69 AD, came to an end by the
A > Treaty of Madras
B > Treaty of Mysore
C > Treaty of Aix-la-Chapelle
D > Treaty of Pondicherry
Answer: Treaty of Madras

Advertisements

|To Read More Questions Click Here|

Important links

Advertisements


Advertisements

footer

Copyright© 2013-2015 Gksea.com. Powered by dataNcode | Disclaimer and Terms

Contact Us Mail Us